Let op: deze cursus kun je alleen volgen met het jaarabonnement. Heb je nog geen abonnement? Klik dan rechts op de knop ‘Koop cursus’ om dit abonnement aan te schaffen. Met het abonnement krijg je toegang tot alle online cursussen van Voetzorg Totaal.

Waarom is deze les nuttig voor je?

Je krijgt in je pedicurepraktijk veel met hyperkeratose in de sulcus te maken. Een aantal cliënten ondervindt daarvan geen (pijn)klachten of voelt hooguit wat lichte druk op de naastliggende nagelwal. Andere cliënten ervaren juist wél behoorlijk wat pijn. Hun klachten lijken op de symptomen die zich voordoen bij een pseudo unguis incarnatus. Dat kan tot een ‘misleidend’ beeld en daardoor verkeerde aanpak leiden.

Tijdens de opleiding leer je hoe je (na het knippen) de nagelomgeving moet reinigen met behulp van instrumenten zoals een excavator, hoekvijl, nagelheffer, Onycleanfrees en/of een fissuurfrees. Het is uiteraard belangrijk om bij het reinigen van de kwetsbare sulcus de nodige voorzichtigheid te betrachten. Echter, bij té voorzichtig werken bestaat het risico dat niet alle hyperkeratose uit de sulcus verwijderd wordt. Dit heeft een aantal nadelige gevolgen: de (pijn)klachten blijven bestaan, de nagel is niet optimaal te tamponneren om de druk hier te verlagen en het lusje van een eventuele nagelbeugel is niet onder de nagelrand te plaatsen.

Overigens, ben jij (nog) niet bekend met een hier beschreven Latijnse term? In de verklarende woordenlijst vind je de bijbehorende Nederlandse benaming.

 Wat kun je verwachten?

In deze les behandelt Coby het op veilige en effectieve wijze verwijderen van hyperkeratose uit de sulcus. Ze laat twee behandelopties zien:

In de eerste casus toont ze het deskundig onderzoeken van de sulcus met de excavator. Tevens demonstreert ze het optimaal reinigen van de sulcus met de Onycleanfrees (ofwel de robbelaar) en de hoekvijl.

In de tweede casus verwijdert ze hyperkeratose uit de sulcus met een fissuurfrees en een excavator. In eerste instantie leek een pseudo unguis incarnatus hier de pijnklachten te veroorzaken. Uit gedegen onderzoek bleek een hard stukje hyperkeratose echter de ware boosdoener te zijn! De harde hyperkeratose werd gevormd als gevolg van een  hyperconvexe nagel in combinatie met verwaarlozing en druk van buitenaf.

De pluspunten van deze les op een rij:

 • Duidelijke demonstratie van de behandeling op video’s.
 • Duidelijke uitleg over het voetprobleem.
 • Duidelijke uitleg over hoe je de mogelijke oorza(a)k(en) van pijn in de sulcus op het spoor komt. Soms is iets niet wat het lijkt! In deze casus blijkt een andere boosdoener de pijnklachten te veroorzaken dan eerst verondersteld werd.
 • Duidelijke uitleg over de mogelijke oorza(a)k(en) van overmatige groei van hyperkeratose in de sulcus.
 • Duidelijke uitleg over de instrumenten en frezen die bij deze behandeling gebruikt worden.
 • Duidelijke uitleg over de ondersteunende hulpmiddelen.
 • Duidelijke uitleg over de adviezen aan de cliënt teneinde dit soort klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
 • De video’s zijn altijd opnieuw te bekijken, dus ook als jij ze als opfrisser vlak voor of tijdens de behandeling nodig hebt.
 • De adviezen aan de cliënt zijn als PDF-bestand na de les te downloaden.

Inhoud

Hoofdstuk 1
Even opfrissen…de theorie 00:00:10
De werkwijze bij de aanpak van hyperkeratose in de sulcus 00:15:00
Hoofstuk 2
De powerpointpresentatie met gesproken uitleg 00:36:00
hoofdstuk 3
De instructievideo snelle toegang knippen en frezen casus 1 00:02:00
De instructievideo snelle toegang onyclean en reinigen sulcus casus 1 00:02:00
De instructievideo snelle toegang sulcus behandelen met de de fissuur casus 2 00:02:00
De instructievideo snelle toegang drukvrijleggen 00:00:35
De instructievideo snelle toegang casus 2 afwerken 00:02:00
Hoofstuk 4
Thuisadvies PDF te downloaden 00:01:00

Reviews

5

5
2 beoordelingen
 • 5 Sterren2
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Hyperkeratose uit de sulcus verwijderen

  5

  Goed uitgelegd. Vooral de PowerPoint

 2. Hyperkeratose verwijderen sulcus

  5

  Goed en duidelijke uitleg! Stapsgewijs, en rustig gesproken. Ook de filmpjes duidelijk ingezoomd!

© 2024 Voetzorg Totaal - Powered by Maatos